blogas seksas

Kaip poroje konstruktyviai kalbėtis apie blogą seksą

Šaltinis: Nebegėda.lt

 

Kaip dažnai su partneriu kalbatės apie tai, ką būtų galima pakeisti judviejų intymiame gyvenime? Ar nusivylus ir kam nors vėl nepavykus viskas eilinį kartą baigiasi tuo, kad užmiegate atsukę vienas kitam nugaras? Ši problema pažįstama ir mums. Kalbėtis apie seksą niekas mūsų nemokė, todėl pradėti pokalbį šia daugeliui jautria tema gali būti nelengva. Kodėl reikia tai daryti ir kaip pradėti kalbėtis su savo partneriu/partnere? Apie tai Nebegėdai pasakoja psichologė Viktorija Bartkutė-Vyšniauskienė.

 

KODĖL SEKSO IMAME VENGTI?

„Tikrai nemaža dalis porų susiduria su seksualinio gyvenimo problemomis. Intymūs santykiai ilgainiui tampa retesni, ne tokie aistringi kaip anksčiau, o jei ir mylimasi, seksas, deja, ne visada tenkina abiejų poros individų poreikius. Idealiu atveju pora apie savo problemą kalbasi ir bando suprasti vienas kitą, stengiasi susigrąžinti prarastą artumą. Tačiau ne visų porų santykiai yra tokie atviri ir ne visi išdrįsta apie savo problemas kalbėtis ir jas spręsti. Kaip pastebiu savo praktikoje, dažnai prastas seksualinis gyvenimas slepia ne vieną problemą, dėl to seksas partneriams tampa vis mažesniu malonumu, daugiau – „prievole“, o kaip žinome, įprastai imame vengti to, ko reikia, bet kas neteikia malonumo,“ – teigia psichologė Viktorija Bartkutė-Vyšniauskienė.

KELI PATARIMAI TIEMS, KURIEMS APIE SEKSĄ KALBĖTIS SUNKU

Anot psichologės Viktorijos, jei norite, kad kas nors keistųsi, su partneriu/partnere turite kalbėtis. Tik būdami atviri vienas su kitu galėsite suprasti vienas kito poreikius ir nepasitenkinimo priežastis, kursite savo intymų gyvenimą tokį, kokio norisi. Taigi, ką daryti, kad seksas būtų geras ar kaip jį tokį susigrąžinti? Psichologė V. Bartkutė-Vyšniauskienė pataria:

• Pirmiausia turime išmokti būti atviri patys prieš save, paklausti savęs ir gebėti atsakyti – o kaip aš jaučiuosi? Kas mane gyvenime džiugina? Kas kaip tik verčia susimąstyti, nerimauti? Gebėjimas bendrauti su savimi, suprasti savo poreikius mums atveria kelius į daug paprastesnį gyvenimą.

Visų antra, turime išmokti išsakyti savo jausmus ir kitam: juos atskleisti, paaiškinti, iš kur jie tokie kyla, ir gebėti visiškai atvira širdimi, be gynybos ar išankstinių nuostatų išgirsti partnerį.

• Pabandykite drąsiai kalbėtis apie tai, ko abu norite sekse. Aptarkite, kas jums patinka, kas jus jaudina, kokių seksualinių svajonių turite, kokie vieno ir/ar kito veiksmai intymumo akimirkomis netenkina, o kurie kaip tik teikia malonumą. Nebijokite kalbėtis apie tai, kas vyksta lytinio akto metu ir ko norisi, aptarkite, ką ir kaip norėtųsi keisti.

• Nebijokite pripažinti sau ir kitam, jog aš galiu būti netobulas. Siekdami tobulybės, nuvertiname save ir ilgainiui tai sukuria pagrindą atsirasti įvairiems kompleksams, kurie seksualiniame gyvenime ne tik nepadeda, o priešingai – suvaržo ir neleidžia tiesiog būti toje akimirkoje tokiam, koks esi, kitaip tariant, būti visapusiškai nuogam prieš save ir prieš kitą.

• Svarbu atrasti savo seksualinio gyvenimo modelį, kuriame gerai jaučiatės abu. Nesivaikykite kažkieno sukurtų normų ar taisyklių. Tai jūsų gyvenimo dalis ir jūs patys renkatės, kaip jį norite gyventi.

Pabaigai norisi pasakyti – būkite atviri sau ir šalia esančiam, tuomet gyvenimas taps daug gražesnis, paprastesnis ir įdomesnis. Na, o susidūrus su problemomis, spręskite jas, gilinkitės, kalbėkitės. Dažnai tikroji problema slypi ne ten, kur mes ją matome, o gerokai giliau ir būtent tų giluminių problemų sprendimas sutvarko ir jūsų iškeltą pirminę problemą. Dėl to gali būti naudinga kreiptis ir į psichinės sveikatos specialistą.

Kiti mūsų įrašai

Ar nemylėdami savęs galime mylėti kitą?
Meilė – kiekvienam mūsų ypatingas ir skirtingus pojūčius suteikiantis jausmas. Tačiau visi mes norime mylėti ir būti mylimi. Kodėl? Svarstyti galėtume daug, tačiau turbūt vienas iš pagrindinių aspektų...
Daugiau
12 žingsnių, kurie padės pasirūpinti savo emocine sveikata
Nuo ko pradėti, jog skirtume daugiau dėmesio sau ir savo emocinei būsenai? Psichologė teigia, jog vadovaudamiesi šiais 12 svarbių žingsnių mes galėsime efektyviau pasirūpinti savimi. KAIP PASIRŪPINTI SAVO...
Daugiau